Alles over mutation testing

Als software tester weet jij als geen ander hoe belangrijk het is om up-to-date te blijven van de nieuwste testontwerptechnieken. Een techniek die je misschien wilt verkennen, is mutation testing. Met deze testvorm gebruik je bewust verschillende fouten om zwakke plekken in tests en software te vinden. Laten we samen duiken in wat mutation testing verder precies inhoudt en hoe het jou kan helpen!

schedule 17 mei 2023
bookmark_border TMap® Quality for cross-functional teams
create

Wat is mutation testing

Mutation testing is een testontwerptechniek die je verricht op verschillende versies van de software die je test. Deze versies noemen we 'mutanten'. In elke mutant versie gebruik je bewust verschillende fouten op een geautomatiseerde manier.

Stel je voor, je hebt een stuk code dat twee getallen optelt. Met mutation testing verander je deze code, bijvoorbeeld zodat het de getallen aftrekt. Voer je de tests opnieuw uit en slagen ze nog steeds? Dan heb je een zwakke plek gevonden!

Lees ook over code coverage testing, grenswaardenanalyse, piramide test of mob testing.

Het doel

Uitvinden welke fouten door jouw tests worden opgepikt. Met andere woorden, mutation testing helpt je om de effectiviteit van jouw testactiviteiten te beoordelen en te verbeteren. Het is een krachtig hulpmiddel in je arsenaal als softwaretester en een techniek die je helpt om je software robuuster te maken.

De voordelen

Mutation testing helpt je om je tests grondiger te maken en daarmee robuustere software te ontwikkelen. Het geeft je de mogelijkheid om onverwachte bugs op te sporen die je bij traditionele testmethoden misschien over het hoofd zou zien. Dit is bijzonder belangrijk in de huidige tijd waarin software steeds complexer wordt.

Het verbeteren van je tests met mutation testing is niet alleen nuttig voor je huidige projecten, maar het bereidt je ook voor op toekomstige uitdagingen in het software testen.

Hoe begin je met mutation testing?

Het starten met mutation testing is relatief eenvoudig:

  1. Schrijf eerst een stuk code.
  2. Schrijf vervolgens tests voor die code.
  3. Voer de tests uit.

Als alle tests slagen voor de eerste versie van de code, dan zit je goed.

Nu komt het leuke gedeelte:

  1. Maak een 'mutant' door een kleine verandering in de code aan te brengen.
  2. Voer de tests opnieuw uit. Als er een test faalt, betekent dit dat je mutant is gedetecteerd - dat is goed nieuws, je tests werken!
  3. Maar als geen van de tests faalt, betekent dit dat je mutant onopgemerkt is gebleven. Je tests zijn dan niet volledig en je moet ofwel een extra test toevoegen, ofwel de code herzien. Dit proces helpt je om zwakheden in je tests bloot te leggen.

Om het proces te vereenvoudigen, zijn er tools beschikbaar zoals PIT voor Java en MutPy voor Python. Deze tools maken automatisch mutaties en voeren je tests uit, waardoor je tijd en moeite bespaart.

De uitdagingen

Maar houd er rekening mee dat deze testontwerptechniek niet zonder uitdagingen is. Het genereren en testen van al die mutaties kan tijdrovend zijn. Gelukkig bieden veel tools voor mutation testing de optie om mutaties parallel uit te voeren, wat veel tijd bespaart. Hiernaast kan het interpreteren van de resultaten ingewikkeld zijn, vooral als je met veel mutaties werkt.

Begin daarom klein, met beheersbare stukken code, en werk langzaam naar grotere codebases toe.

Mutation Testing: Een waardevolle toevoeging aan je teststrategie

Mutation testing is een waardevolle toevoeging aan je teststrategie. Het vergt wat oefening, maar de voordelen die het biedt, zijn enorm. Probeer het eens, en ervaar hoe het jouw werk als tester kan verbeteren. Wil je meer leren over mutation testing? Onze e-learning TMap Quality for cross-functional teams biedt een diepgaande blik op onder andere mutation testing en biedt waardevolle inzichten om je vaardigheden als tester te versterken.

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!