TMap: wat is het precies?
TMap is al jarenlang een geliefde werkwijze voor softwaretesters. Op deze pagina lees je wat TMap (Test Management Approach) is en hoe het in de praktijk wordt ingezet. Ook lees je meer over de voordelen van TMap. Dus wil jij alles weten over TMap? Scroll dan snel naar beneden!
Wat is TMap?
We beginnen bij het begin. Want: Wat is TMap eigenlijk? TMap is een manier van testen. Een speciaal ontwikkelde werkwijze voor softwaretesters om hun werk zo goed mogelijk te volbrengen. TMap testen kan een aanvulling zijn op de bekende methode TPI (Test Process Improvement).
De betekenis
TMap is een afkorting voor Test Management Approach. Vertaald betekent dat de manier waarop je een test benadert. Uiteraard gaat het hierbij om testen die betrekking hebben op software. Samenvattend is TMap een beheersbare aanpak waarop je software test.
TMap in de praktijk
Test Management Approach heeft zich in de loop van de tijd ontwikkelt tot een werkwijze voor software testers. De methode, want zo kun je het gerust noemen, heeft veel gebruikers. Niet voor niets wordt TMap wereldwijd gebruikt om software zorgvuldig te testen.
Dat testen kan op diverse manieren. Dat is ook nodig, want niet elk stuk software is anders. En bovendien kan het doel van een test verschillen. Zo wil een tester de ene keer alle fouten eruit halen, en de volgende keer juist focussen op de werking van de software. Met TMap zit je goed, want de methode schrijft allerlei testtechnieken voor. Deze testontwerptechnieken hebben verschillende eigenschappen. Die kenmerken maken ze geschikt (of juist ongeschikt) voor een bepaalde test.
Wat maakt TMap belangrijk?
Sinds de komst van TMap is er een overzichtelijke werkwijze voor softwaretesters. Dat is in een notendop waarom TMap zo belangrijk is. Om software te testen, kan het beste dezelfde manier van werken gebruikt worden. Daarmee kun je namelijk consequent testen. De TMap methode bestaat al sinds het begin van deze eeuw. Dat wil niet zeggen dat het een verouderde manier van werken is – in tegendeel. De makers blijven TMap ontwikkelen om het up-to-date te houden. Alle verbeteringen leiden ertoe dat ook in 2022 de TMap methode relevant is. TMap is belangrijk voor softwaretesten. Door de heldere structuur kan iedere softwaretester in de praktijk met TMap aan de slag. Wat zijn de voordelen? Goede vraag. Gelukkig hebben we ook een goed antwoord. Want: voordelen te over. We sommen ze hieronder voor je op.
De voordelen van een gestructureerde werkwijze
Het gebruik van Test Management Approach heeft een aantal voordelen. Twee belangrijke voordelen worden hieronder toegelicht.
1. Met TMap test je zorgvuldig
TMap schrijft een bepaalde werkwijze voor. Het is een stappenplan dat je als softwaretester nauwkeurig kunt volgen. Als het stappenplan precies uitgevoerd wordt, ben je verzekerd van een gedegen test. Van planning tot uitvoering en evaluatie: met TMap voer je als softwaretester de full package uit.
2. TMap kan altijd gebruikt worden
En dat komt door de testontwerptechnieken waar we eerder ook over schreven. Bij het opstellen van een test ga je nauwkeurig na wat het doel van de test is. Ook kijk je naar wat voor soort test nodig is. Aan de hand van die gegevens bepaal je welke techniek het beste past. Er zijn maar liefst elf testontwerptechnieken. Allen hebben ze andere eigenschappen. Als softwaretester kun je met TMap altijd een geschikte manier vinden.
Door wie wordt TMap gebruikt?
Het antwoord op deze vraag is niet zo ingewikkeld. TMap wordt gebruikt door softwaretesters. TMap is de werkwijze voor mensen die vol passie software testen op functionaliteit of er alles aan doen om de fouten eruit te halen. Voor softwaretesters is TMap heel belangrijk: Test Management Approach helpt om in de basis een goede softwaretester te worden.
Heb je ambitie om softwaretester te worden?
Er is een mbo, hbo of universitaire opleiding die TMap leert, dus moet er gekeken worden naar andere manieren om de informatie onder de knie te krijgen. Gelukkig kunnen online TMap cursussen en opleidingen, ‘e-learnings’, softwaretesters helpen om te ontwikkelen tot professionals.
Ben je geïnteresseerd in het testen van software en zoek je een manier om de basis te leren? Wij bieden online cursussen aan die dan geschikt zijn:
- TMap® Suite Test Engineer: Tijdens deze cursus TMap NEXT® leer je hoe je gestructureerd, effectief én efficiënt kunt testen met behulp van TMap® Suite.
- TMap® Quality for cross-functional teams: Je leert IT delivery modellen, in het bijzonder DevOps, en de whole-team aanpak en relevantie voor Dev en Ops mensen.
Meer weten over Testlearning?
Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!