Alles over mob testing
Mob testing is een veelgebruikte testtechniek in de wereld van softwareontwikkeling- en testing. Met deze test kun je effectief kennis, vaardigheden en ervaring van verschillende testers samenbrengen om software sneller en beter te testen. In deze blog gaan we dieper in op wat mob testing is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn. Lees je mee?
Wat is mob testing?
Mob testing is een software testontwerptechniek waarbij een groep testers samenwerkt om een enkel stuk software te testen. Er zijn twee rollen belangrijke rollen binnen deze testvorm:
- Driver
Binnen het proces van testen heeft meestal één persoon de controle over de computer, deze persoon noem je dan de "driver". De anderen bedenken de testcases en observeren de resultaten van de test. Na een bepaalde periode wordt de rol van "driver" overgedragen aan een andere persoon, zodat iedereen de kans krijgt om een actieve rol te spelen in het testen van de software.
- Navigators
De navigators doen suggesties, observeren het testproces en geven feedback. Ook zorgen ze dat er testcases worden gemaakt.
Wat is het doel van deze test?
Het doel van de mob test is het verbeteren van de kwaliteit van de software door verschillende perspectieven en inzichten samen te brengen en te benutten. Ieder heeft natuurlijk een eigen expertise, en door het samenwerken kun je als groep sneller problemen identificeren en oplossen.
Mob testing kan ook helpen om de communicatie tussen teamleden te verbeteren en kan dus leiden tot betere samenwerking. Deze testtechniek werkt dus goed als je werkt met cross-functionele teams of DevOps teams.
Hoe werkt deze vorm van testen?
Bij deze vorm van testen zijn er dus verschillende rollen: de driver en navigator. Er is één driver en meerdere navigators. De driver heeft de controle over de computer, terwijl de navigators suggesties doen, observeren en feedback geven. Het doel is om de perspectieven en inzichten van verschillende teamleden samen te brengen om effectiever te testen.
Als de driver en navigators zijn aangewezen, worden de testcases gegenereerd. De navigators zijn verantwoordelijk voor het genereren van deze testcases en bieden suggesties voor het testen van specifieke functies of scenario's in de software. Dit kan worden gedaan door middel van groepsbrainstorming of door de navigators de kans te geven om individueel testcases te bedenken.
Zodra de testcases zijn gegenereerd, voert de driver de testcases uit en de navigators observeren en rapporteren eventuele problemen die ze zien. De groep werkt dan samen om deze problemen op te lossen. Dit kan leiden tot snellere identificatie en oplossing van problemen, omdat meerdere teamleden tegelijkertijd werken en input geven.
Na een vooraf bepaalde periode wordt de rol van driver overgedragen aan een ander teamlid, zodat iedereen de kans krijgt om actief deel te nemen aan het testproces.
Lees tip! Code coverage testing: verbeter softwarekwaliteit
De voordelen van mob testing
Mob testing is belangrijk om verschillende redenen, waaronder:
Snellere identificatie van problemen
Door het combineren van de kennis, vaardigheden en ervaring van verschillende testers in een enkel testproces, kan je problemen sneller identificeren en oplossen.
Verbeterde communicatie tussen teamleden
Mob testing bevordert communicatie en samenwerking tussen teamleden. Dit kan de kwaliteit van de software verhogen en eventuele miscommunicaties voorkomen.
Verhoogde efficiëntie
Mob testing maakt efficiënter testen mogelijk, omdat er minder tijd nodig is om een probleem te identificeren en op te lossen. Ieder werkt namelijk heel gericht aan een bepaald gedeelte van het traject van software testing.
Betere samenwerking en teambuilding
Mob testing bevordert teamwork en kan de relaties tussen teamleden versterken. Het kan ook helpen om de betrokkenheid en motivatie van teamleden te verhogen.
Door deze voordelen te benutten, kan mob testing helpen om de kwaliteit van software te verbeteren en de efficiëntie van het testproces te verhogen. Het kan ook helpen om een positieve werkomgeving te bevorderen, waarin teamleden effectiever kunnen samenwerken.
Mob testing voor verhoogde efficiëntie
Mob testing is dus een krachtige testtechniek die kan leiden tot snellere identificatie van problemen, verbeterde communicatie tussen teamleden, verhoogde efficiëntie en betere samenwerking en teambuilding. Het is een testmethode die de kwaliteit van software aanzienlijk kan verbeteren.
TMap Quality for Cross Functional Teams om meer te leren
Als je meer wilt leren over mob testing en andere technieken voor kwaliteitsverbetering in softwareontwikkeling, raden we de e-learning TMap Quality for Cross Functional Teams aan. Deze e-learning biedt een diepgaande training over hoe je kwaliteit kunt integreren in softwareontwikkeling en hoe je kunt samenwerken in cross-functional teams. Door te investeren in deze training kun je je vaardigheden en kennis verbeteren en een effectieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van software.
Meer weten over Testlearning?
Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!