Exploratief testen: wat is het en hoe werkt het?

Als software tester weet je waarschijnlijk dat er een hoop soorten testen zijn. Deze wil je het liefst allemaal in je spreekwoordelijke test gereedschapskist hebben zitten. Zodat je voor iedere software en situatie de juiste test kunt kiezen en uitvoeren. Exploratief testen is zo’n vorm van testen die je in je gereedschapskist moet hebben. Het is een test waarbij je jouw ervaring en inzichten van vorige testen toepast in je huidige test. In deze blog vertellen we je meer over deze vorm van testen.

schedule 20 feb 2023
bookmark_border TMap® Quality for cross-functional teams
create

Wat is exploratief testen?

Exploratief testen, of exploratory testen, is een ervaringsgerichte aanpak van testen. Deze testontwerptechniek staat ook bekend als ad-hoc, of ervaringsgericht testen, omdat het sterk leunt op de ervaring en kennis van de tester.

Met exploratief testen ben je gelijktijdig tests aan het ontwerpen en uitvoeren. Zo leer je namelijk meer over het systeem. Je gebruikt ook de inzichten van je laatst uitgevoerde test om het volgende te informeren. Zo kun je steeds betere tests uitvoeren.

Het grote voordeel van deze soort test

Het is natuurlijk van groot belang dat een nieuw systeem of nieuwe software uiteindelijk de verwachte bedrijfswaarde gaat opleveren. Met software testen kun je dat garanderen. Hiermee verkrijg je namelijk informatie over de kwaliteit en risico’s van het systeem. Exploratief testen is hiervoor enorm geschikt omdat het een interactief karakter heeft. Je bent namelijk continu bezig met eerder achterhaalde informatie van het systeem. Je hebt dus als het ware interactie met deze informatie.

Lees tip! Code coverage testing: verbeter softwarekwaliteit

De kenmerken van exploratief testen

Exploratory testen kent een aantal kenmerken. Wij definiëren deze aanpak met de volgende kenmerken:

  • Focus op vertrouwen: risico- en waardegebaseerd
  • Gestructureerd: charter, logboek, debriefing
  • Sessie-gebaseerd & timeboxed: niet te kort, niet te lang
  • Tandembenadering: twee testers, of zelfs een groep (mob testing)
  • Combineert experience-based en coverage-based testen
  • Gelijktijdig testontwerp, testuitvoering en leren
  • Flexibel: geschikt voor Agile en DevOps
  • Voorbereid: testideeën, testrondes

De drie onderdelen van exploratief testen

Deze wijze van software testen is een hele gestructureerde manier. Er zijn drie duidelijke onderdelen:

1. Voorbereiden met een charter

Een exploratieve test bereid je voor met charters. Dit zijn korte documenten waarin je de uitgangspunten voor de testsessie zoals een startset van testideeën, -gegevens of –routes benoemd. Een charter begeleidt de testers en je kunt dit zien als stappenplan. Het is niet bedoeld als voorbereid scenario maar eerder om geen belangrijke zaken te vergeten.

Het team kan vooraf een aantal charters voorbereiden en deze op de backlog zetten om uit te voeren zodra het relevante testobject beschikbaar komt of wanneer het tijd is voor verkennende tests. De charters kunnen worden geprioriteerd op basis van de kans op falen (bijvoorbeeld: "Hoe duidelijk waren de requirements?") en de impact als het testobject zou falen. De charters met de hoogste prioriteit worden het eerst getest.

Bepaal tijdens het maken van het charter de volgende aspecten:

Bepaal de reikwijdte

De scope van de verkennende test kan bestaan uit de user stories die het team aan het begin van de sprint is overeengekomen.

Stel een timebox vast

Een exploratieve test wordt gedaan binnen een timebox van minimaal 30 minuten en maximaal 3 uur. Korter dan 30 minuten is namelijk te kort om een zinvolle test uit te voeren en langer dan 3 uur is niet goed voor de concentratie en focus. Het uitvoeren van een test wordt dus beperkt door de tijd. Als de tijd voorbij is, eindigt de test.

Bepaal het verkennende testteam

Je kiest hiervoor twee personen of een grotere groep, dit noem je dan een mob test, omdat:

  • Twee personen weten en zien meer dan één
  • Eén persoon kan zich concentreren op het testen, de ander op het bijhouden van de werkzaamheden
  • Tijdens het testen kun je van elkaar leren over het testobject maar ook over het testen zelf

Testideeën

Een belangrijk onderdeel van de charter zijn de testideeën. Een testidee is iedere gedachte, data, of techniek die je opneemt in een charter zodat je tijdens je testsessie verschillende mogelijkheden hebt om verschillende tests uit te voeren.

2. Voer het testen uit en houd een logboek bij

Tijdens het testen is het belangrijk een logboek bij te houden. In dit logboek schrijf je iedere testcase op en de verwachte uitkomsten. Ook noteer je de daadwerkelijke uitkomsten en afwijkingen. Zo kun je goed bijhouden wat er getest is, welke resultaten er zijn behaald en kun je deze vergeleken met je vooraf bepaalde verwachtingen.

3. Resultaten, conclusies en adviezen bespreken in een debriefing

Is de testsessie klaar? Dan is het laatste onderdeel een debriefing. Deze debriefing wordt gehouden met een relevante stakeholder. Dit kan bijvoorbeeld een product owner, scrum master, test master, gebruiker of een andere persoon die belang heeft bij de resultaten van het testen zijn.

Deze debriefing wordt gehouden met als doel de stakeholder te voorzien van alle benodigde informatie over het systeem. Zo kan de stakeholder vaststellen of er genoeg vertrouwen is in het systeem en of deze de verwachte bedrijfswaarde gaat leveren.

Exploratief testen om bedrijfswaarde te garanderen

Exploratief testen is een vorm van testen die veel wordt gebruikt binnen Agile en DevOps teams en wordt behandeld binnen onze e-learning TMap® Quality for cross-functional teams. Met deze vorm van testen kun je dus achterhalen of de software de vooraf verwachte bedrijfswaarde gaat realiseren. Wil je hier meer over leren? Dan is onze e-learning TMap® Quality for cross-functional teams iets voor jou.

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!