Als developer TMAP gebruiken om bugs te detecteren

Stel je voor: je werkt als developer met je team aan een nieuwe feature. De code is strak, de deadline nadert, en je hebt er een goed gevoel over. Maar dan, op het moment dat je alles live wilt zetten, duikt er een bug op die alles in de war gooit. Ineens moet iedereen in paniek aan de slag om de schade te beperken. Herkenbaar? Helaas gebeurt het vaker dan ons lief is, en dat leidt vaak tot onnodige stress en lange dagen. Maar wat als je die bugs al veel eerder had kunnen opsporen, nog voordat ze chaos veroorzaken? Hier komt TMAP in beeld.

schedule 8 okt 2024
bookmark_border TMap® Quality for cross-functional teams
create

Waarom bugs vaak laat opduiken

Helaas is het voor veel development teams een vervelende realiteit: bugs die pas in de laatste fase van de sprint ontdekt worden. Dit gebeurt vaak omdat testen vaak achteraf als 'extraatje' wordt gezien, iets wat pas na het bouwen van de functionaliteit gebeurt. We weten allemaal hoe dat eindigt: de bug komt te laat in beeld, waardoor kostbare tijd verloren gaat aan het oplossen van problemen die je liever niet op het laatste moment had willen zien.

Met TMAP, een gestructureerde testmethodiek, kun je voorkomen dat deze bugs je team op het laatste moment verrassen. In plaats van pas aan het einde te testen, zorgt TMAP ervoor dat testen een integraal onderdeel is van het hele ontwikkelproces. 

En nee, je hoeft geen tester te zijn om hiervan te profiteren—iedere developer kan leren hoe deze testontwerptechnieken werken.

Voorkom bugs met TMAP testontwerptechnieken

Een van de krachtigste concepten van TMAP's testontwerptechnieken is risicogebaseerd testen. In plaats van willekeurig tests uit te voeren of te wachten tot het einde van de sprint, kun je vanaf het begin prioriteit geven aan de onderdelen van je software die het meest kritisch zijn. 

Denk bijvoorbeeld aan een betalingsmodule in een e-commerce applicatie. Dit is een onderdeel waar fouten niet alleen vervelend zijn, maar ook direct invloed hebben op de klantbeleving én de omzet van het bedrijf waarvoor je werkt

Door gebruik te maken van risicogebaseerde testen, leg je als team de nadruk op de belangrijkste functionaliteiten en zorg je ervoor dat mogelijke bugs al vroeg in het proces worden gevonden en opgelost. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op het moment dat je live wilt gaan. Want het lijkt wel dat bugs die pas op het laatste moment ontdekt worden, áltijd op het slechtste moment verschijnen. Nietwaar?

Continue testen integreren in je CI/CD Pipeline

We leven in een tijd waarin continuous integration (CI) en continuous delivery (CD) de standaard zijn. Code wordt continu samengevoegd, gebouwd en gedeployed. Maar hoe vaak wordt er getest tijdens dit proces? Vaak niet genoeg. Misschien wordt er slechts één keer per dag een suite van tests gedraaid, wat betekent dat bugs soms pas de volgende ochtend worden ontdekt. Waarschijnlijk net op het moment dat je dacht dat alles goed ging.

TMAP helpt je om testen te integreren in elke stap van je CI/CD pipeline. Elke keer dat er nieuwe code wordt gepusht, draai je de geautomatiseerde tests mee en worden potentiële bugs direct opgespoord. Dit voorkomt dat je onbewust foutieve code naar productie brengt en zorgt voor gemoedsrust binnen je team. Automatisch testen met TMAP betekent dat bugs niet pas aan het licht komen tijdens een handmatige review, maar zodra de code is geschreven en samengevoegd.

Feedback loops verbeteren met het VOICE-Model

Kwaliteit meten en verbeteren doe je niet alleen door te testen, maar ook door duidelijke feedback loops te creëren binnen het team. Het VOICE-model, een kernonderdeel van TMAP, helpt bij het stellen van meetbare kwaliteitsdoelen. Dit model zorgt ervoor dat je tijdens de hele ontwikkelcyclus de voortgang kunt monitoren en snel kunt bijsturen wanneer dat nodig is.

Denk bijvoorbeeld aan een team dat werkt aan een nieuwe applicatie-update. Zonder duidelijke doelen voor kwaliteit en testdekking blijft het vaag of alles wel goed is getest. Door het VOICE-model te gebruiken, stel je concrete kwaliteitsindicatoren op. 

Bijvoorbeeld: "Hebben we de kritieke API's getest?" Zo weet je niet alleen dát je test, maar ook hoe goed je tests zijn en of ze echt bijdragen aan de kwaliteit van het eindproduct.

Vroeg bugs detecteren in sprint retrospectives

De Sprint Retrospective is het moment waarop je samen met team (waaronder de product owner en scrum master) terugkijkt op wat er goed ging en wat beter kan. Maar in veel gevallen ligt de focus alleen op de ontwikkeling zelf, en worden testactiviteiten nauwelijks besproken. Dit is een gemiste kans. Bugs die laat in de sprint zijn ontdekt, kunnen juist waardevolle inzichten bieden in hoe het testproces verbeterd kan worden.

Gebruik de Sprint Retrospective om samen met je team te analyseren hoe TMAP-testmethodieken zijn toegepast en welke bugs eerder hadden kunnen worden opgespoord. Door deze analyse te doen, kun je vaststellen waar het testproces in de volgende sprint verbeterd kan worden, en ervoor zorgen dat bugs de volgende keer nog eerder worden gedetecteerd. Zo bouw je niet alleen betere software, maar ook een sterker team.

Bugs voorkomen als developer met TMAP

Niemand houdt van bugs, vooral niet wanneer ze je pas op het laatste moment verrassen. Gelukkig kun je met TMAP testontwerptechnieken en een geïntegreerde aanpak voorkomen dat bugs je project saboteren. Door vanaf het begin risicogebaseerde tests toe te passen en testen te integreren in elke stap van je ontwikkelproces, zet je een solide basis voor kwaliteit neer.

Volg de E-learning TMAP®: Quality for cross- functional teams

Dus, wil je af van die last-minute bug-jachten en je code van begin af aan stevig neerzetten? Volg dan een cursus E-learning TMAP®: Quality for cross- functional teams TMAP bij Testlearning en leer hoe je als developer de touwtjes in handen kunt nemen als het gaat om kwaliteit. Want uiteindelijk draait het allemaal om een soepel, foutvrij ontwikkelproces—en daar kun jij voor zorgen.