Scrum master en TMAP: kwaliteit bewaken in crossfunctionele teams

In de wereld van app- softwareontwikkeling is snelheid belangrijk. Maar wat heb je aan snelle opleveringen als de kwaliteit achterblijft? Hier komt de scrum master in beeld. Als hoeder van het proces zorgt hij ervoor dat alles soepel verloopt. Maar hoe zorg je ervoor dat de kwaliteit onderweg niet verloren gaat? Dat is waar TMAP (Test Management Approach) in het spel komt. In dit artikel laten we zien hoe de scrum master TMAP kan inzetten om testen en kwaliteit stevig te verankeren in het scrum-proces.

schedule 9 sept 2024
bookmark_border TMap® Quality for cross-functional teams
create

De rol van de scrum master op het vlak van kwaliteit

De scrum master is verantwoordelijk voor het begeleiden van het team door het Scrum-proces, het verwijderen van obstakels en – heel belangrijk – het bewaken van de kwaliteit. Dit betekent dat testen geen nagedachte moet zijn, maar een integraal onderdeel van elke sprint. Met TMAP aan hun zijde kan de scrum master ervoor zorgen dat testactiviteiten vanaf het begin worden ingepland en uitgevoerd.

TMAP: testen als vaste waarde in de backlog

Bij elke sprintplanning is het cruciaal dat testactiviteiten expliciet worden opgenomen in de sprint backlog. Dit is waar TMAP zijn waarde bewijst. Door testtaken, zoals risicogebaseerde tests, toe te voegen aan de backlog, zorg je ervoor dat elke nieuwe feature niet alleen gebouwd, maar ook grondig getest wordt.

Praktische tip: Zorg dat testgebaseerde user stories standaard in je backlog staan. Het gaat erom dat je altijd ruimte maakt om kwaliteit te toetsen, net zoals je ruimte maakt voor nieuwe functionaliteiten.

De kracht van continu blijven testen

Tijdens de sprint is het de taak van de scrum master om ervoor te zorgen dat testactiviteiten niet worden overgeslagen wanneer de druk toeneemt. Met TMAP kun je vanaf het begin van de sprint een gedetailleerde teststrategie opstellen, zodat je precies weet welke testen moeten worden uitgevoerd en wanneer. Dit voorkomt haastwerk aan het eind van de sprint.

Praktische tip:

Gebruik de Daily Scrum om niet alleen de voortgang van ontwikkeltaken, maar ook die van testactiviteiten te bespreken. Zo houd je de kwaliteit constant onder de loep.

Het VOICE-model van TMAP

TMAP hanteert het VOICE-model: een aanpak die helpt om kwaliteitsdoelen helder te definiëren en te meten. Voor een scrum master is dit een handig model om tijdens de sprint duidelijke doelen te stellen voor het team. Het helpt je om te zorgen dat je hele team – van product owners, ontwikkelaars tot software testers – zich focust op de kwaliteit van het product.

Praktische tip:

Introduceer het VOICE-model tijdens je sprintplanning en gebruik het om te bepalen welke kwaliteitscriteria belangrijk zijn voor het team en voor de stakeholders.

Sprint review: niet alleen voor features, maar ook testen

De sprint review is het moment waarop het team laat zien wat er is gebouwd. Dit is ook het perfecte moment om de testresultaten te delen. Laat de stakeholders niet alleen zien welke nieuwe features zijn opgeleverd, maar toon ook hoe grondig ze getest zijn met behulp van TMAP. Wij zijn misschien niet helemaal objectief bij Testlearning, maar testresultaten zijn net zo belangrijk als de code zelf!

De scrum master als kwaliteitsbewaker

In een Scrum team is de scrum master verantwoordelijk voor het soepel laten verlopen van het proces, maar minstens zo belangrijk is het bewaken van de kwaliteit. Met TMAP als leidraad kan de scrum master ervoor zorgen dat testen een integraal onderdeel van elke sprint is, dat kwaliteit altijd bovenaan de agenda staat en dat je product betrouwbaar is, zelfs onder druk.

Wil je meer leren over hoe je TMAP kunt gebruiken om de kwaliteit in jouw team te waarborgen? Bij Testlearning bieden we de e-learning TMap® Quality for cross-functional teams aan om je kennis verder uit te breiden en je te helpen om zowel snelheid als kwaliteit te leveren. Start vandaag nog!