Software testen volgens de TMap methode

Eerst een feitje om trots op te zijn: TMap is ontwikkeld op Nederlandse bodem. De Nederlandse tak van onze partner Sogeti, kwam al in 1995 met deze methode van software testen. Vandaag de dag is het nog steeds een relevante manier om de functionaliteit van software te testen. In de blog hieronder praten we je bij over het testen via TMap. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

schedule 31 dec2021
bookmark_border TMAP® Suite Test Engineer
create

Wat betekent TMap?

TMap is de afkorting van Test Management Approach, ook wel een testontwerptechniek genoemd . Het gaat over de manier waarop je een softwaretest benadert. TMap werkt volgens een aantal vaste onderdelen, die verderop in dit artikel duidelijk zullen worden. Het doel van TMap is om het testen van software volgens een standaard methode te doen. Dit verbetert de kwaliteit van software testing en met als gevolg dat delen ervan soms geautomatiseerd kunnen worden.

Sinds wanneer bestaat TMap?

TMap bestaat sinds 1995. De methode gaat dus al heel wat jaren mee. TMap is als testmethode ontwikkeld door onze partner Sogeti. Sinds de oorsprong in 1995 gebruiken veel softwaretesters de overzichtelijke methode. Aangezien de wereld van softwareontwikkeling niet stil heeft gestaan, is de methode door de jaren heen hier en daar aangepast. Dat zorgt ervoor dat TMap actueel blijft en voor veel IT-bedrijven essentieel is. Tot nu toe ontwikkelt Sogeti elke twee jaar publicaties over de populaire testmethode.

De werkwijze van TMap

Laten we de methode inhoudelijk onder de loep leggen. De werkwijze van TMap valt uiteen in vier onderdelen:

  1. Fasering
  2. Organisatie
  3. Infrastructuur
  4. Technieken

Bij het testen van software volgens TMap wordt elk onderdeel behandeld. Elk onderdeel beslaat belangrijke onderdelen van het testproces.

Fasering

Sogeti houdt ervan modellen om iets grafisch weer te geven. Dat blijkt uit het feit dat er bij de ‘fasering’ een speciaal model is opgesteld om de elementen weer te geven. De fasering bestaat uit de volgende elementen:

  1. Plannen
  2. Voorbereiden
  3. Specificeren
  4. Uitvoeren
  5. Afronden

De stof is te uitgebreid om allemaal uit de doeken te doen in deze blog, maar als je hierover vragen hebt dan mag je ons altijd een bericht sturen. Wil je alles weten over het testen van software via TMap? Dan is het volgen van onze E-learning TMAP® Suite Test Engineer echt iets voor jou!

Naast de fasering, gaan andere onderdelen binnen TMap over de organisatie (het bedrijf), de infrastructuur of te gebruiken technieken.

Organisatie

Bij dit onderdeel worden alle betrokkenen in kaart gebracht. Bij dit onderdeel bepaal je welke personen nodig en betrokken zijn bij de softwaretest. In de praktijk betekent dit het aanstellen van een testmanager en -coördinator en het vinden van enkele testers. Ook andere belanghebbenden, zoals gebruikers of analisten, worden in beeld gebracht.

Infrastructuur

Bij dit onderdeel zorg je ervoor dat de testomgeving zo veel mogelijk aansluit op de dagelijkse praktijk en realiteit. Een test die uitgevoerd wordt in een omgeving die sterk afwijkt van de werkelijkheid, is waardeloos. Daarom besteed je bij dit onderdeel aandacht aan het vormgeven van een realistische omgeving.

Technieken

Bij ‘Technieken’ bepaal je zorgvuldig welke middelen, ondersteunende zaken en technieken ingezet worden bij het testen. Alle technieken moeten de test op een goede manier ondersteunen. Je kijkt wat relevante middelen zijn en welke technieken passen bij het doel van jouw softwaretest.

TMap toepassen in de praktijk

Kun je niet wachten om deze methode toe te passen in de praktijk? Dan kan een online cursus helpen bij het onder de knie krijgen van de informatie. Bekijk in ons cursusaanbod wat we voor jou kunnen betekenen!

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!