Kwaliteitsmaatregelen: de sleutel tot succes in DevOps teams
Als softwaretester weet je dat kwaliteit van cruciaal belang is. Je bent immers dagelijks bezig met het testen van applicaties om ervoor te zorgen dat deze voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Maar heb je ooit stilgestaan bij het belang van kwaliteitsengineering? Dit is het proces waarbij je vanaf het begin kwaliteit inbouwt in elk aspect van de softwareontwikkeling. Nu vraag je je misschien af: wat zijn deze kwaliteitsmaatregelen en waarom zijn ze zo belangrijk? Laten we dat samen ontdekken.
Kwaliteitsmaatregelen: integraal onderdeel van DevOps
Binnen een DevOps-omgeving is kwaliteitsengineering meer dan alleen een losstaande activiteit; het is verweven in alleDevOps-activiteiten, van codering tot implementatie. Met kwaliteitsmaatregelen stel je duidelijke criteria voor jouw werk.
Ook creëer je een traceerbare weg voor de product owneren andere stakeholders om oorzaken van tekortkomingen in producten of diensten op te sporen. Stel je eens voor hoeveel efficiënter jouw processen kunnen zijn als deze ingebed zijn in jouw dagelijkse activiteiten.
De drie groepen kwaliteitsmaatregelen
De kwaliteitsmaatregelen kunnen worden onderverdeeld in drie groepen:
- Preventieve maatregelen
- Detectieve maatregelen
- Correctieve maatregelen
Preventieve maatregelen zijn die maatregelen die je neemt om vanaf het begin kwaliteit in te bouwen. Denk aan dingen zoals documentatiestandaarden, methoden, technieken en trainingen. Heb je ooit deelgenomen aan pair programming sessies? Dat is een handige preventieve maatregel die helpt bij het verminderen van codefouten.
Daarentegen zijn detectieve maatregelen gericht op het aantonen van het kwaliteitsniveau. Dit gaat over dingen zoals code-analyse en reviews, maar ook over testontwerp en uitvoering.
En dan zijn er de correctieve maatregelen die gericht zijn op het verbeteren van het kwaliteitsniveau, zoals het herstructureren van code om de onderhoudbaarheid te verbeteren.
Lees tip! Test variëteiten: wat zijn het en waarom heb je ze nodig?
Kwaliteitsmaatregelen in actie
Als tester heb je verschillende kwaliteitsmaatregelen tot je beschikking die je kunt gebruiken om risico's af te dekken:
- Root Cause Analysis (RCA): Hiermee identificeer je de onderliggende oorzaak van een defect, zodat je het in de toekomst kunt voorkomen.
- Test Driven Development (TDD): Hierbij schrijf je tests voordat je begint met coderen. Dit zorgt voor een heldere specificatie en een foutloos ontwerp.
- Specification and Example (SaE): Een methode waarbij je voorbeelden en specificaties gebruikt om begrijpbare en testbare software te ontwikkelen.
- Pair Programming en Pairing: Samenwerkingstechnieken waarbij twee mensen samenwerken aan dezelfde code of een probleem oplossen.
- Review: Een systematische evaluatie van software door collega's om de kwaliteit te verbeteren.
- Testontwerptechnieken: Dit zijn methoden om de structuur van tests te ontwerpen en om te beslissen wat er moet worden getest.
- Feature Toggles: Een techniek die het mogelijk maakt om specifieke features in je code aan of uit te zetten zonder de code te moeten wijzigen.
- Monitoring: Het volgen en verzamelen van data over de prestaties van een systeem.
- Parallel Testing: Het gelijktijdig testen van verschillende systemen of onderdelen om de effectiviteit en efficiëntie te verhogen.
Meer weten? Volg dan onze e-learning Tmap Quality for Cross-functional teams. In deze e-learning wordt dit uitgebreid behandeld.
Maak met kwaliteitsmaatregelen jouw Devops team beter
Het toepassen van deze kwaliteitsmaatregelen zorgt dat jij de kwaliteit van software nog beter kunt waarborgen. Hoe zou het toepassen van deze maatregelen jouw dagelijkse werkzaamheden kunnen veranderen? Hoeveel efficiënter en productiever zou je kunnen zijn? Bij Testlearning begrijpen we hoe belangrijk deze kwesties zijn en we staan klaar om je te helpen jouw kennis van kwaliteitsmaatregelen te verdiepen. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen ondersteunen.
Meer weten over Testlearning?
Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!