Anomaly management in DevOps teams
In de wereld van DevOps is het opmerken van anomalieën - die onverwachte incidenten of gebeurtenissen in jouw systeem - een hele klus. Je werkt namelijk in een team met verschillende verantwoordelijkheden. Dat betekent dat je op veel factoren moet letten. Maar wees gerust! Met anomaly management hou jij dit allemaal in de hand. Lees snel verder!
Wat is een anomalie?
Een anomalie is ieder incident of elke gebeurtenis die afwijkt van de verwachte norm in een systeem of software. Bugs en fouten worden eigenlijk ook beschouwd als anomalieën, maar we verwijzen hiernaar onvoorziene incidenten of gebeurtenissen die de systeemprestaties kunnen beïnvloeden. Je kunt dan denken aan een plotselinge piek in het netwerkverkeer of onverwachte uitval van een server.
Binnen DevOps is anomaly management het proces van het opsporen, analyseren en oplossen van deze anomalieën om de kwaliteit en prestaties van het systeem te behouden. Het is een continu proces, omdat je als DevOps-team steeds nieuwe code implementeert en de systeemomgeving voortdurend verandert.
Lees ook: Agile werken in cross-functionele teams
Anomaliebeheer in DevOps teams
Binnen DevOps teams werken je natuurlijk nauw samen met je collega's. Het signaleren en opvolgen van anomalieën heeft meerdere voordelen.
-
Ten eerste stimuleert het de samenwerking en communicatie binnen jouw team.
Als iedereen zich bewust is van de anomalieën en weet hoe ze aangepakt moeten worden, kan jouw team snel en efficiënt reageren om het probleem op te lossen. -
Daarnaast verbetert het de time-to-market en de kwaliteit van de software.
Het helpt namelijk problemen vroegtijdig op te sporen en op te lossen voordat de eindgebruiker er last van kan krijgen.
Moet je alle anomalieën registreren?
Als je een anomalie ontdekt met je DevOps team tijdens een sprint, deel je deze met het team en overleg je samen over de stappen die genomen moeten worden. Het mooie is dat anomalieën die je direct kunt oplossen, je niet eens hoeft te registreren. Je werkt gewoon samen met de ontwikkelaar om deze snel uit de weg te ruimen en je test de oplossing onmiddellijk. Dat houdt de hoeveelheid documentatie beperkt en houdt de focus op vooruitgang.
Maar we willen voorkomen dat je te veel tijd kwijt bent aan het bijhouden van anomalieën, toch? Daarom hebben we een paar richtlijnen. Je registreert een anomalie pas in de administratie als:
- Je deze niet direct kunt oplossen;
- Jij en je team besluiten, na overleg met de producteigenaar, de anomalie in een volgende sprint te fixen;
- Je tijdens de sprint review een anomalie ontdekt die je niet op tijd kunt corrigeren voordat de huidige sprint afloopt.
Leestip! Zo word je softwaretester
Drie redenen om anomalieën te registreren
- Allereerst heb je de anomalie-informatie nodig om te onderzoeken en problemen op te lossen.
- Ten tweede gebruik je deze gegevens als fundament voor het hertesten.
- Het derde, maar net zo belangrijke punt, is dat je de verzamelde informatie van deze anomalieën kunt (en zou moeten) inzetten voor procesverbetering. Hiermee los je niet alleen het huidige probleem op, maar help je ook toekomstige herhaling van hetzelfde probleem te voorkomen.
De benamingen voor verschillende soorten anomalieën
Als je met meerdere anomalieën te maken krijgt, is het belangrijk ze te classificeren op basis van 'ernst' en 'prioriteit':
-
Ernst - verwijst naar de impact op het bedrijfsproces en iseen vast gegeven
Prioriteit - bepaalt de volgorde van aanpak en kan veranderen
Soms wordt een ernstige anomalie niet direct aangepakt als deze de huidige sprint niet hindert of er een acceptabele tijdelijke oplossing is. De termen 'fout', 'defect' en 'storing' worden vaak gebruikt om aan te geven dat er iets mis is. Bij problemen met het IT-systeem gebruik je dan de term 'probleem'. Een 'incident' duidt doorgaans op een probleem in de live-omgeving.
Get belang van Anomaly management voor DevOps
Om het simpel te zeggen, anomaly management is een essentieel onderdeel van de DevOps-praktijk. Het helpt jou en je team om snel en efficiënt te reageren op incidenten, de kwaliteit en time-to-market van jouw software te verbeteren. Ook bevordert het de samenwerking en communicatie binnen het team. Wil je hier alles over leren? Dit onderwerp wordt uitgebreid behandeld in onze e-learning TMap Quality for cross-functional teams!
Meer weten over Testlearning?
Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!