Wat is een Beslistabeltest (BTT)?

Binnen TMAP software testing zijn er elf ontwerptechnieken. In deze blog leggen we uit wat de Beslistabeltest (BTT) is. Wat kun je er mee testen? Wat test je precies? Dat zijn vragen die hieronder voorzien worden van een antwoord. Benieuwd geworden? Je weet het na het lezen van deze blog!

schedule 25 maart 2022
bookmark_border TMAP® Suite Test Engineer
create

In de gereedschapskist van een softwaretester zitten elf stukken gereedschap. De tester gebruikt ze allemaal regelmatig. Voorafgaand aan een opdracht gaat hij of zij nauwkeurig na welk gereedschap nodig is. Zo kun je de zogenaamde testontwerptechnieken het beste zien: als stukken gereedschap in de kist van een softwaretester.

Testontwerptechnieken

Een Beslistabeltest (BTT) is één van de elf testontwerptechnieken. Een softwaretester houdt zich bezig met het testen van allerlei soorten software, zoals applicaties. Uiteraard is elk geval anders en heeft elke softwaretest een ander doel. Wanneer het doel van een test bij de softwaretester bekend is, gaat hij of zij zich verdiepen in een passende techniek. Er moet een keuze gemaakt worden uit de elf ontwerptechnieken.

Elke testontwerptechniek steekt anders in elkaar en verschilt op de volgende punten van de andere technieken:

  • Wat er nodig is om de test te kunnen uitvoeren
  • Wát je precies gaat testen; het doel van de test
  • De testbasis: alle documenten waarin staat hoe de software zou moeten werken

En als het zover is, zou het goed kunnen dat een tester de Beslistabeltest kiest om software mee te onderzoeken.

Wat kun je testen met een Beslistabeltest?

Met de BTT test je de detailfunctionaliteit van software. Online bronnen vertellen dat het een ‘grondige techniek’ is om de functionaliteit te testen. De Beslistabeltest richt zich op het onderzoeken van zogeheten condities. Dat is een term die je als softwaretester vaker terug hoort komen, dus we zullen het begrip hieronder definiëren.

Wat zijn condities?

Condities zijn onlosmakelijk verbonden aan beslispunten. Er zijn twee soorten condities: enkelvoudige en samengestelde.

Enkelvoudige condities

We beginnen bij het begin. Een enkelvoudige conditie kan het best uitgelegd worden aan de hand van een voorbeeld. Stel je start een vacature-app op en er verschijnt een vraag in beeld. De vraag is: Ben je in het bezit van een geldig HBO diploma? Op de vraag zijn vervolgens twee antwoorden mogelijk: Ja of nee. Bij ‘Ja’ krijg je toegang tot de app en bij het ontkennende antwoord niet.

Het daaropvolgende systeemgedrag is afhankelijk van één antwoord.

Samengestelde condities

Bij samengestelde condities is dat anders. Bij een beslispunt met een samengestelde conditie kunnen er meerdere antwoorden gegeven worden. De antwoorden staan hierbij in verbinding met elkaar en het daaropvolgende systeemgedrag is afhankelijk van meerdere antwoorden. We gebruiken hiervoor hetzelfde voorbeeld als net, maar breiden deze een beetje uit. Stel dat je de app opent en er verschijnt een langere vraag in beeld: Heb je een geldig HBO diploma en/of 5 jaar werkervaring binnen een verkoopfunctie?

Deze vraag valt niet eenvoudig te beantwoorden. Het kan namelijk zo zijn dat je wél een HBO diploma hebt maar geen werkervaring. Het systeem moet je dan alsnog toelaten. Zo zie je dat de relatie tussen de antwoorden onderling ook meespeelt. Het systeemgedrag – wel of geen toegang tot de app – moet rekening houden met vier mogelijke scenario’s. Dat is een voorbeeld van een samengestelde conditie.

Meer weten?

Hopelijk is het nut van de BTT je inmiddels meer duidelijk geworden. Wil je meer leren over testontwerptechnieken en softwaretesten? TestLearning biedt online cursussen aan die jou helpen ontwikkelen tot een professional. Onze e-learnings kunnen flexibel ingezet worden: je leert waar en wanneer dat voor jou uitkomt. Nieuwsgierig geworden? Bij ons cursusaanbod zie je wat we voor jou kunnen betekenen!

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!