Inzicht in de performance test en de voordelen ervan
Als softwaretester wil jij natuurlijk op de hoogte zijn van alle soorten testontwerptechnieken die er zijn. Alleen dan kun je altijd de juiste soort test kiezen, die het best past bij de software die je wilt testen. Een van die testontwerptechnieken is de performance test. Deze testen kunnen eventuele problemen met de gebruikerservaring en algemene systeemprestaties helpen identificeren. In deze blog vertellen we jou over het doel van performance testen en hoe deze test kan helpen jouw softwareproduct te verbeteren. Lees snel verder!
Wat is een performance test?
De performance test, of prestatie test, is een soort softwaretest en testvariëteit die wordt gebruikt binnen TMap® Quality for cross-functional teams. Je meet hiermee de snelheid, schaalbaarheid en stabiliteit van een applicatie onder bepaalde omstandigheden. Deze test helpt je te bepalen of de applicatie verschillende belastingen en gegevensvolumes aankan zonder uit te vallen of functionaliteit te verliezen. Je kunt met deze test ook de reactietijd voor verzoeken van gebruikers, evenals eventuele vertragingen in de verwerking analyseren en evalueren.
Soorten performance testen
Deze soort test kan worden onderverdeeld in twee categorieën:
Load testing
Bij load testing of belastingstesten wordt gebruikersactiviteit op het systeem gesimuleerd. Dit doe je om te begrijpen hoe het zich gedraagt wanneer meerdere gebruikers tegelijkertijd gebruik maken van het systeem. Zo kun je bepalen hoeveel gebruikers het systeem aankan voordat de prestaties merkbaar afnemen.
Stress testing
Bij stresstests daarentegen wordt het systeem over zijn grenzen geduwd om uit te vinden waar het breekpunt ligt. Het meet hoe goed het systeem reageert wanneer het wordt blootgesteld aan extreme belastingsniveaus of stresscondities.
Lees tip! Statisch en dynamisch testen
Het belang van deze testen
Prestatietesten zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat gebruikers een optimale ervaring krijgen bij het gebruik van jouw softwareproduct of dienst. Als jouw systeem onder hoge belasting slecht presteert, kunnen gebruikers halverwege hun taak afhaken of zelfs overstappen op een ander product. Met andere woorden: slechte prestaties kunnen jouw reputatie schaden en je op lange termijn klanten kosten. Bovendien is het zo dat als je niet weet waar jouw prestatieknelpunten zich bevinden, het moeilijk wordt om deze te optimaliseren en jouw algemene softwarekwaliteit te verbeteren.
De voordelen
Deze vorm van testen heeft verschillende belangrijke voordelen die het een onschatbaar hulpmiddel maken voor softwaretesters:
- Ten eerste kunnen de testen worden gebruikt om problemen met betrekking tot de gebruikerservaring te identificeren, zoals trage laadtijden of onverwachte fouten. Hierdoor kunnen testers deze problemen snel aanpakken voordat ze ernstige schade toebrengen aan de reputatie van een product of het klantenbestand;
- Daarnaast bieden ze waardevol inzicht in hoe goed een systeem presteert onder verschillende omstandigheden. Wat essentieel kan zijn bij het opschalen of inkrimpen van een operatie;
- Tot slot worden prestatietests vaak gebruikt om toepassingen te vergelijken met concurrenten, zodat ze concurrerend blijven op hun gebied.
Performance testen zijn onmisbaar
Deze testen zijn dus een instrument van onschatbare waarde. Als softwaretesters krijg je hier namelijk waardevolle inzichten mee in hoe goed een applicatie werkt onder verschillende omstandigheden en werklasten. Door deze vorm van testen regelmatig te gebruiken, zorg je jo uw product concurrerend blijft en voldoet aan de behoeften van klanten, ongeacht de omvang of complexiteit ervan.
Meer weten over Testlearning?
Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!